Inom idrottspsykologin pratar man mycket om awareness, att förstå sig själv och mekanismer runt hur man fungerar. Vad är mina styrkor och svagheter? Utan att känna till dessa är det mycket svårt att sätta fingret på vad man faktiskt skall jobba med. Det är också mycket svårt att utvärdera vilka eventuella framsteg man gör när man sen arbetar med sina egenskaper. Detta textstycke kan beskriva Zlatan eller miljörummet på Bergmansgatan 4-6 i Mölndal.
Så när Miljörummet säger “Jag mår inte bra, jag behöver hjälp”, då ber vi dem utveckla sina tankar och förklara allt i detalj. Så att vi i nästa steg kan samla rätt lag, för att lösa rätt problem, och därmed hjälpa miljörummet bli sitt bästa jag *hmm* rum.
Häng med nu så skall vi berätta om hur Bintel ställer sina diagnoser.
Att hjälpa ett bestånd av miljörum på rätt bana, att få dem att hitta sina hjulspår, sker ofta bäst när man arbetar gränsöverskridande i branschen. När expertis från renhållningsbolag, bostadsbolag och Bintel arbetar tätt tillsammans. För just miljörum kan sjukdomsbilden vara spretig och komplex, och då är samarbete över gränserna extra viktigt.
När vi arbetar med miljörum har vi största fokuset på att reducera restavfall. Detta är ofta den fraktion som är dyrast rent ekonomiskt, och den fraktion som belastar hämtställets CO2-avtryck mest. Lyckas man med denna fraktion, då har man nått långt.
Vår process mot lycka och välstånd kan beskrivas med nedanstående steg
Baslinje (Kartläggningsfas)
Bintel arbetar efter en iterativ process, som likt psykologins processer börjar med awareness eller en kartläggningsfas. Under denna period samlar vi in mätdata från miljörummen och utför ett antal olika analyser. Vi får bland annat klarhet i avfallsmängder, nivåer och tömningsintervaller mm, som sedan jämförs med olika nyckeltal som Bintel arbetat fram tillsammans med avfallsbolag runt om i vårt land.
Analyserna tydliggör vilka förutsättningar man har att sortera och hur väl man sorterar ut olika fraktioner på ett hämtställe. Efter denna baslinjemätning har vi koll på vilka hämtställen som sorterar bra och vilka som behöver akut hjälp, vi ser också vilken fraktion som är i mest akut behov av hjälp och ofta även rotorsakerna till problemen.
Vi är alltså nu medvetna om miljörummets styrkor och svagheter. Vi kan därmed också lära oss av styrkorna och har nu möjlighet att förbättra svagheterna.
Insikter och insatser (interventionsfas och utvärderingsfas)
I utvecklingsstegen i processen, eller psykologins interventionsfas, involveras oftast renhållningsbolagens avfallsstrateger, då de sitter på mycket kunskap från branschen.
Varje insats utförs separat, och efterföljs av en ny mätperiod. På detta sätt isoleras insatsen, och man kan utvärdera vilken effekt den hade. Det som i vår metafor kallas utvärderingsfas.

Stegvis utvecklas nu miljörummet till att sortera bättre, vilket innebär en lägre kostnad för bostadsbolaget och en lägre påverkan på vår miljö.
Med processerna ovan kan man alltså påverka hur man själv fungerar och agerar med sin omvärld. Lika viktigt är dock att få reda på hur världen förändras och hur jag kan förändras med den. Om du är ett miljörum, så ger data dig insikter gällande förändringar i de boendes avfallsgenerering, exempelvis pga att nya hyresgäster med en annan sorteringsvilja flyttat in eller att större megatrender som köpbeteende faktiskt förändras över tid. Du får en chans att agera proaktivt och förändra beteende eller möjligheten att förändras och ligga i synk med trender.
Vi har ställt hundratals avfallsdiagnoser, och hjälpt sorteringsstationer i hela Sverige till bättre mående. Gå inte runt och känn hopplöshet, det finns hjälp att få. Vi vet att bakom en hård fasad av dålig sortering och uppgivenhet, där gömmer det sig ofta en miljöhjälte.