Vid denna digitala träff fick privilegiet att lyssna till Jenny Westin på Avfall Sverige och Andreas Svendsen på Mölndals stad.
Huvudslutsatsen från Jenny Westins omvärldsbevakning verkar vara att restavfall kommer mångdubblas i kostnad inom de kommande åren. Därför kommer det löna sig mer och mer att hitta och använda metoder för att nå ner i restavfallsmängd. Miljöstyrd taxa är ett sådant verktyg.
“Avfallshanteringen befinner sig i en tid av förändring där skärpt lagstiftning innebär att taxans roll som styrmedel förmodligen också kommer att ändras. Hur taxan kommer att kunna utvecklas som styrmedel tror jag är starkt förknippat med tillgång till digitala lösningar”, säger Jenny Westin.

Från Mölndals stad visades exempel på innovativa vägar att gå gällande taxesättning. Här har man infört en “progressiv restavfallstaxa”, i syfte att utöka sorteringen av matavfall och förpackningar och därmed reducera mängden restavfall från flerfamiljsboenden. Taxan infördes i mars i år, och utvärdering av dess effekter kommer blanda annat göras i Mölndals digitaliseringsprojekt för miljörum.
“Nivåmätningsprojekt, som kopplas till taxesättning i olika delar av landet, ger oss en förståelse för taxans effekt på sorteringen. Detta medför sedan att vi kan hålla skarpare dialoger med våra politiker om styrningens utformning”
”Alla kommuner borde vara intresserad av detta, kan man statistiskt sett visa att låga taxor på brännbart ger mer brännbart så är det extremt värdefullt kunskap”, säger Andreas Svendsen.
Slutligen redovisade Bintel den samlade bilden av SUB100-gruppens miljörum, numera ca 500 miljörum i ett dussintal kommuner. Här påvisades samband mellan nivå av miljörstyrning på taxan och avfallets sorteringsgrad. Ett exempel på hur data kan användas för att utvärdera de verktyg som branschen erbjuder.
Vi ser fram emot att ses nästa träff efter sommaren, där vi garanterar nya intressanta presentationer och diskussioner.
Nyfiken och vill veta mer om SUB100?